Ideálna teplota na klimatizácii počas leta

Leto je pre mnohých najobľúbenejším ročným obdobím, pretože teplé počasie a dlhšie dni ponúkajú mnoho možností ako tráviť voľný čas a zvýšené množstvo slnečných lúčov priamo vplýva na pozitívne naladenie. Pred niekoľkými rokmi sa za vrchol leta považovala teplota okolo 32 ℃, no čoraz častejšie sme vystavení teplotám, ktoré prekonávajú túto hranicu, dokonca v južných a západným oblastiach Slovenska aj o 10 ℃.

Letné teploty na Slovensku atakujú hranice dovolenkových destinácií.

 

V súvislosti so zvyšujúcim sa počtom letných dní s nadpriemernou teplotou a tropických nocí, čoraz viac domácností v snahe o udržanie komfortu a zdravia využíva moderné technológie, v podobe klimatizácií. Pri výbere tej správnej klimatizácie je potrebné myslieť na viacero faktorov, ako je napr. typ stavby v ktorej bude klimatizácia umiestnená, výkon, hluk, či energetická spotreba. Na trhu nájdeme viacero možností v podobe „klasickej“ klimatizácie upevnenej na stenu s otvormi chladenia, či stropného chladenia, ktoré je možné využiť nielen počas leta, ale aj v chladnejšom období, nakoľko ponúkajú aj možnosti vykurovania.

Nastavená teplota na klimatizácii nemá preťažiť ľudský organizmus.

Pri nastavení chladenia klimatizáciou počas horúcich dní, je potrebné myslieť na viacero faktorov, nielen na to, že je potrebné sa rýchlo schladiť. Vo všeobecnosti platí, že vnútorná teplota by nemala byť nižšia o 5 až 7 stupňov, než je vonkajšia. To znamená, že napr. ak je vonkajšia teplota 30 , ideálna vnútorná teplota je napr. 24 . Táto teplota poskytuje príjemné prostredie bez zbytočne nadmerného chladu a zároveň je energeticky šetrná. Okrem toho, musíme myslieť aj na typ vnútorné priestoru, ktorí chladíme.

Tipy na udržiavanie vhodnej teploty:

  • Kuchyňa – ideálna teplota je okolo 19 , nakoľko kuchynské prostredie je vyhrievané varením, ale aj používanými spotrebičmi
  • Obývačka – príjemná teplota je okolo 25 
  • Detská izba – príjemná teplota je okolo 25 
  • Pracovňa – vhodná teplota je okolo 24 
  • Kúpeľňa – príjemná teplota je okolo 23
  • Chodba – vhodná teplota je okolo 19
  • Spálňa – vhodná teplota je okolo 19

Nastavenie primeranej teploty na klimatizácii je dôležité najmä zo zdravotného hľadiska, aby nedošlo k nadmernej záťaži organizmu  pri prekonávaní teploty medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Okrem toho treba myslieť aj na to, kto s vami zdieľa spoločnú domácnosť – bábätká, deti, seniori a alergici sú mimoriadne citliví na prostredie v ktorom sa nachádzajú a je potrebné ho správne nastaviť. Háklivé sú najmä bábätká, ktoré potrebujú napr. v kúpeľni či spálni teplotu vyššiu približne o 3, než je bežne odporúčaná teplota miestnosti.

 

Užite si zdravé letné obdobie.

Nastavenie klimatizácie by malo byť kompromisom medzi zdravím, pohodlím a energetickou efektívnosťou. Moderné klimatizačné jednotky dokážu udržiavať stabilnú teplotu vnútorného prostredia, ktorú si však musíte nastaviť tak, aby vaša domácnosť mala tú správnu teplotu. 

Potrebujete klimatizáciu do vašich priestorov?

Vyberte si správny spôsob chladenia pre vaše priestory z našich služieb. Radi vám poradíme a vyberieme najvhodnejšie riešenie pre vás.