Wind – free klimatizácia

Definícia

Wind–free klimatizácia je chladiaca jednotka, ktorá zabezpečuje úpravu teploty v miestnosti bez pocitu tlaku prúdu vzduchu. Funguje na princípe rovnomerného rozptyľovania chladného vzduchu, ktorý preniká do interiéru z tisícok mikrootvorov, vďaka čomu je tento typ klimatizácie nielen komfortným, ale aj energeticky úsporným riešením.

 

Popis

Wind–free klimatizácia je moderná klimatizačná jednotka, ktorá sa umiestňuje do interiéru. Ochladzovanie zabezpečuje vďaka tisíckam mikrootvorov, cez ktoré pomalším prúdením prechádza studený vzduchu a následne sa rovnomerne rozptyľuje v miestnosti, vďaka čomu sa nevytvára studený prievan, ktorý môže predstavovať zdravotné riziko v podobe dýchacích problémov, či bolestí rôznych častí tela. Obsahuje filter s vysokou hustotou, ktorý zachytáva prach, peľ, baktérie a alergény, čím je vhodná pre všetky vekové kategórie, vrátane alergikov. 

Z energetickej záťaže klimatizácie pre domácnosť, predstavuje wind – free systém chladenia pokrok, nakoľko dokáže stabilnejšie udržiavať požadovanú teplotu, čím nie je potrebný veľký odber elektrickej energie. V prípade ak nehnuteľnosť má vlastnú fotovoltickú elektráreň, dokáže na svoj chod zužitkovať prebytok energie zo slnka. 

 

Príklad

Technológiu wind–free využíva výrobca Samsung, pri rade klimatizácií WindFree™, ktoré predstavujú elegantné, moderné, a zároveň vysoko efektívne riešenie pre domácnosť, či kanceláriu. Okrem bezprievanovej prevádzky a nízkych nákladov má aj ďalšie pozitíva, ako napr. možnosť smart ovládania, technológiu AI, ktorá sama vyhodnocuje vzorce používania a nastavuje teplotu v miestnosti automaticky, či možnosť vykurovania v čase chladnejších dní.