Energeticky pasívny dom

Definícia

Energeticky pasívny dom je typ stavby, ktorá na svoju prevádzku a udržanie komfortu bývania spotrebuje len minimálne množstvo priamej energie. Energetické nároky domu sa znižujú za pomoci obnoviteľných zdrojov energie, prostredníctvom materiálov použitých na výstavbu alebo rekonštrukciu, fotovoltiky, rekuperácii vzduchu, či využitia energie z podzemných vôd.

 

Popis

Výstavba a prestavba domov je v súčasnosti zameraná na znižovanie energetickej spotreby a využívanie alternatívnych foriem zdrojov energie, z dôvodu ochrany životného prostredia (využívanie neobnoviteľných zdrojov energie ako je napr. uhlie, či plyn produkuje vysoký objem oxidu uhličitého, ktorý sa kumuluje v atmosfére) a znižovaniu celkových nákladov súvisiacich s chodom domácnosti. Často sa moderné energeticky úsporné stavby všeobecne označujú ako nízkoenergetické domy, no je potrebné rozlišovať konkrétne, o akú výstavbu sa z hľadiska spotreby energií jedná. Pre porovnanie, napr. z hľadiska vykurovania je celoročná spotreba nízkoenergetického domu menej ako 50 KWh/m².a, energeticky pasívny dom má spotrebu na vykurovanie menej ako 15 KWh/m².a.

Energeticky pasívny dom nemusí byť len novostavba, ale môže byť vytvorený aj pri rekonštrukcii staršej stavby. Dôležité je obrátiť sa na odborníkov, nakoľko vytvorenie pasívneho domu je závislé od veľkosti stavby a jej rozloženia, materiálov použitých na výstavbu alebo prestavbu, prostredia (geografické a klimatické), v ktorom sa nachádza a od moderných technológií, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie na chod domácnosti. Proces vytvorenia energeticky pasívneho domu je náročnejší a vyžaduje si zo začiatku vyššiu investíciu, no z dlhodobého hľadiska predstavuje úsporu v rodinných financiách.

 

Kľúčové vlastnosti energeticky pasívneho domu:

  • Tepelná izolácia
  • Eliminácia tepelných mostov v konštrukciách
  • Vzduchotesnosť stavby – s minimálnymi únikmi
  • Využívanie prírodných materiálov – drevo, hlinené omietky, panely zo slamy
  • Riadené vetranie s rekuperáciou tepla
  • Využívanie obnoviteľných zdrojov energie – slnečné žiarenie, podzemné vody

 

Príklad

Využitie obnoviteľných zdrojov na energetickú prevádzku stavby (kúrenie, chladenie, domáce spotrebiče,…) je možné vďaka moderným technológiám. Fotovoltický systém v podobe panelov umiestnených na budove alebo prístrešku na elektromobil, dokáže premeniť slnečné žiarenie na elektrickú energiu za pomoci fotoelektrického javu počas celého roka. V prípade dlhotrvajúcich slnečných dní, je možné uložiť prebytok energie do batérie alebo úložiska a využiť ju napr. v čase výpadku elektrickej siete. 

Významnou súčasťou pasívneho domu je aj systém vetrania s rekuperáciou, ktorý okrem šetrenia energií za pomoci spätného získavania teploty zo vzduchu dokáže vytvoriť aj zdravšie prostredie, vďaka pravidelnej výmene vzduchu, filtru prachu, či peľu. Šetrí financie a vytvára komfortné a zdravé prostredie pre všetkých členov domácnosti.