Aké podlahové vykurovanie zvoliť do domu alebo bytu?

Vykurovacia sezóna tvorí väčšiu časť kalendárneho roka a za jej začiatok je určený 1. september a končí 31. májom. Neznamená to však, že automaticky kúrime v bytoch a domoch nepretržite 9 mesiacov v roku, ale zvýšenie teploty v domácnosti sa koriguje na základe vonkajšej teploty. Najčastejšie používanou formou vykurovania je zabezpečenie tepla prostredníctvom radiátorov, ktoré sú umiestnené v priestore, na stenách a odovzdávajú energiu formou prúdenia vzduchu. 

Klasické radiátory neohrievajú miestnosť rovnomerne

Pri moderných výstavbách a rekonštrukciách bytov a domov sa do popredia dostáva podlahové vykurovanie, ktoré má určité výhody oproti radiátorom. Jedným z najčastejších dôvodov je, že podlahové kúrenie nielenže zabezpečí rovnomerné vyhriatie priestoru, ale pri jeho zavedení od nôh sála príjemné teplo, čo ocenia mnohí, ktorí “neobľubujú” papuče. Je to výborné riešenie aj pre rodiny s deťmi, pre ktoré je podlaha zároveň aj hracím priestorom. Okrem toho vďaka sálaniu tepla z podlahy nedochádza k víreniu vzduchu, čiže aj prachu a celkovo je priestor estetickejší, nakoľko interiérové steny nie sú narušené rozvodom kúrenia. 

Pri myšlienke zaobstarania si podlahového kúrenia je však potrebné myslieť aj na ďalšie faktory. Ide o finančne náročnejšiu inštaláciu, je potrebné vedieť kde bude umiestnený nábytok a spotrebiče (pod nimi rozvod tepla nemá byť) a celkovo je potrebné zhodnotiť vnútorné podmienky bývania ako napr. vysoké stropy, zateplenie a pod., aby nedochádzalo k vysokým tepelným stratám.

Podlahové kúrenie je vhodné pre domy aj byty

Systém rozvodov umiestnených pod podlahou si vyžaduje zdroj energie a za ten sa zväčša považuje vlastný kotol (najčastejšie plynový kotol), ktorý majú domy a novostavby bytov. Avšak väčšia časť obyvateľov Slovenska žije v panelových bytoch, ktoré sú zásobované centrálnym rozvodom tepla (ak si nevybudovali vlastnú kotolňu), to však neznamená, že pri rekonštrukcii by nemohli kúriť namiestno radiátormi podlahou. V tomto prípade je proces rekonštrukcie potrebný riešiť nielen s odborníkmi na vykurovanie, ale je nutné takúto zmenu konzultovať aj s bytovým družstvom. Treba získať povolenie a preskúmať či v byte nedochádza k veľkým tepelným únikom (zateplenie paneláku, tesnosť okien), pretože to by malo za následok neefektívne ohrievanie priestoru. 

Na rekonštrukciu pri existujúcich podkladoch (poter, keramické podlahy),  je vhodné využiť napríklad podlahové kúrenie do 2 cm výšky systému RENOVA.

Kúrenie rozvodmi v podlahe pri novostavbách má viacero variánt

Pri stavbe domov a bytov sa podlahové kúrenie môže stať súčasťou stavebného plánu, nakoľko jeho hĺbka zabudovania nie je daná už existujúcim podkladom. Najčastejším faktorom pri výbere sú financie. 

Najkvalitnejší variant potrubia na trhu je REHAU – RAUTHERM – S, zo zosieťovaného polyetylénu PE-Xa. Vďaka zosieťovaniu dochádza k vylepšeniu vlastností polyetylénu PE, hlavne teplotnej a tlakovej odolnosti. Je tvarovo stabilné, odolné následkom starnutia vplyvom tepla a má vysokú pevnosť proti odieraniu.

Ekonomickejší variant predstavuje napríklad potrubie s vnútornou a vonkajšou vrstvou tepelne upraveného polyetylénu (PE-X) s laserovo pozdĺžne zváranou vrstvou hliníka (AL). Výrobcom je napr. Viessman a Top HEATING.

 

Aj pri vykurovaní treba myslieť na zdravie

Vykurovanie je nevyhnutná časť domácností, pričom jeho varianty si každý volí sám podľa vlastných preferencií. Ohrievať priestory je možné radiátormi, rozvodmi pod podlahou, ale aj stropným vykurovaním. Vďaka moderným možnostiam v podobe podlahového a stropného kúrenia je možné zabezpečiť nielen estetické, ale aj zdravé prostredie bez vírenia prachových častíc a alergénov, či vysúšania vzduchu. Aj keď prvotné náklady spojené s inštaláciou sú vyššie, z dlhodobého hľadiska ide o úsporné riešenie, pretože je to efektívne, rovnomerné a je možnosť využiť aj alternatívne zdroje energie na ich chod, ako je napr. fotovoltika