Aké typy vykurovania sú vhodné pre rodinný dom?

V prieskumoch bývania na Slovensku vychádza približne rovnaký pomer medzi ľuďmi, ktorí žijú v bytových domoch a tých, ktorí žijú v rodinných domoch. Aj keď na prvý pohľad táto štatistika vyzerá pozitívne, práve život v rodinných domoch sa za posledné roky zmenil. V predchádzajúcich dekádach bolo typické viacgeneračné bývanie, avšak dnes už jednotlivé bunky rodiny chcú žiť samostatne, vlastniť svoj kúsok zeme a nebyť závislí od rozhodovania iných. Pre mladých okrem problému s vysokou cenou nehnuteľností, či úverovou sadzbou na hypotékach, do hry vstupujú aj prevádzkové náklady. Kúrenie a ohrev vody sa môže stať najväčšou položkou v rodinných výdavkoch za energie. 

V roku 2023 zhruba 190 000 slovenských domácností vykurovalo tuhým palivom

Medzi najstaršie formy kúrenia, ktoré využívame dodnes patrí spaľovanie dreva, ktoré produkuje zvýšený objem emisií. Súvisí to najmä s faktom, že ľudia skladujú drevo na vlhkom mieste, či ho nenechajú “presušiť” minimálne dva roky, následkom čoho je zlé spaľovanie, zanášanie komína a produkcia škodlivín do ovzdušia, ktoré môžu mať dopad na srdce a dýchacie ústrojenstvo človeka. K nezodpovednému správaniu patrí aj spaľovanie odpadkov v kotloch na tuhé palivo, či využívanie vysokoemisných spaľovacích zariadení. 

 

Plán obnovy od roku 2022 podporuje obnovu rodinných domov

V dôsledku pandémie Covid – 19 je Plán obnovy spoločnou reakciou krajín Európskej únie na pokles ekonomiky, s cieľom zlepšiť životnú úroveň na Slovensku prostredníctvom reforiem a investícií. Jednou z jeho časti je Zelená ekonomika, ktorej cieľom je vytvorenie zdravej krajiny – zdravého životného prostredia pre skvalitnenie života človeka. 

 

Pri rekonštrukcii rodinných domov majú možnosť ľudia požiadať o finančné príspevky od Slovenskej agentúry životného prostredia v projekte Obnov dom až do 19 000 EUR. Majiteľ môže príspevok využiť na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností objektu, či výmenu neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody.  

 

Plynový kondenzačný kotol je v súčasnosti najčastejšou formou vykurovania a ohrevu vody

Pri výstavbe rodinných domov alebo ich obnove si ľudia ako vykurovacie teleso s obľubou volia plynový kotol, ktorý okrem tepla v interiéri dokáže zabezpečiť aj teplú vody v externom zásobníku alebo formou prietokového ohrevu. Nespôsobuje sadze, avšak je potrebné dbať na jeho pravidelnú, každoročnú údržbu prostredníkom certifikovaného odborníka. Je potrebné vlastniť potvrdenie o pravidelnej revízii plynového kotla pre prípad poistnej udalosti, ale najmä pre zabezpečenie jeho správneho fungovania, čím sa chráni zdravie a životné prostredie človeka.

 

Moderné spôsoby vykurovania rodinných domov pochádzajú z obnoviteľných zdrojov energie

Či už prostredníctvom vlastnej investície alebo dotácie, najlepšou voľbou je zabezpečiť zdroj energie tepla z obnoviteľných zdrojov, ako je zem, voda, vzduch a slnko. Mnohí sa obávajú počiatočnej investície, ktorá je v tom prípade vyššia ako u plynových zariadení, avšak z dlhodobé hľadiska šetrí domácnostiam každoročne stovky EUR. Pre porovnanie, ceny plynu rastú a ľudia čelia vysokým nedoplatkom.

Rodinný dom môže byť vykurovaný (spolu s ohrevom vody) prostredníctvom jednotky, ktorá využíva obnoviteľnú energiu:

  • Tepelné čerpadlo – môže využívať energiu z vody, zeme, vzduchu na vykurovanie
  • Fotovolitika – využíva slnečnú energiu, ktorú premieňa na elektrinu, čím dokáže nielen vykurovať, ale aj energeticky zásobovať domácnosť (napr. spotrebiče), môže byť využitá aj pri elektrickom kúrení
  • Solárne kolektory – zbierajú slnečné lúče, ktoré premieňajú na teplo 

Výdavky na prevádzku rodinného domu nemusia predstavovať jednu z najväčších položiek rodinného rozpočtu, pretože pri správnej investícii počas výstavby či rekonštrukcie dokážeme ich výšku redukovať vďaka moderným technológiám. Dôležité je myslieť na spôsob vykurovania ohrevu vody z dlhodobého hľadiska.