Ako pripraviť kúrenie na zimu?

Každé ročné obdobie predstavuje zmenu nielen pre človeka, ale aj pre jeho obydlie, ktorého podmienky si nastavujeme podľa vlastných preferencií tak, aby sme sa cítili príjemne. Bez ohľadu na typ bývania či vkus, jedným z najdôležitejších prvkov komfortu je správne nastavená teplota. Najväčšiu časť roka je zmena tepelných podmienok v interiéri spojená s vykurovaním v dôsledku poklesu vonkajších teplôt pod 13℃. 

Výška preddavkových platieb za energie úzko súvisí najmä s typom vykurovania. 

Na Slovensku je najrozšírenejším typom ohrevu plynové kúrenie, no domácnosti využívajú aj tuhé palivo, elektrinu, biomasu a vďaka moderným technológiám aj obnoviteľnú energiu zo slnka, zeme, či podzemnej vody. To, čím vykurujeme a ako sa ako spotrebiteľ vo vykurovacej sezóne správame, má priamy vplyv na to, či sezóna chladnejšieho počasia preťaží naše peňaženky. Okrem mesačných platieb je potrebné myslieť na to, že je potrebné pravidelne kontrolovať kotol, vykurovaciu sústavu a radiátory v jednotlivých miestnostiach. 

Funkčný termostat je základ pre správne vykurovanie v miestnostiach.

Dnes už existujú rôzne možnosti ako priviesť teplo do obytných miestností. Niekto preferuje podlahové kúrenie, iný stropné vykurovanie, no tou najbežnejšou variantou je používanie radiátorov. Správna príprava radiátorov na zimu je dôležitá a týka sa všetkých, ktorí ich používajú. Problém pre radiátory predstavujú nahromadené vzduchové bubliny, ktoré spôsobujú nerovnomerný ohrev radiátorového panelu (napr. v hornej časti je studený) a je potrebné ho odvzdušniť (pri bývaní v panelovom sídlisku sa odvzdušňuje pri samotnom jadre vykurovacieho telesa, prípadne najvyššie položené byty – pri probléme je potrebné poradiť sa s bytovou správou). 

 

 

Ako sa odvzdušní radiátor?

  • Je potrebné vypnúť kúrenie a nechať radiátory vychladnúť
  • Na odvzdušňovací ventil použijeme špeciálny kľúč
  • Keď začne z radiátora vytekať voda, jednotka je odvzdušnená a je potrebné ju uzavrieť

Kotol a komín musia mať pravidelnú kontrolu. 

Podľa toho, aký kotol využívame platia rôzne časové rozpätia na to, kedy vykonať revíziu vykurovacieho zariadenia. No neznamená to, že keď revízia má byť napr. raz za tri roky, tak si kotol za tú dobu nevyžaduje našu pozornosť. Správny prístup k vykurovaniu znamená pravidelnú kontrolu kotla zabezpečenú odborníkom, ktorý skontroluje vykurovaciu sústavu, opotrebovanosť súčiastok, filtre, čím nielenže predĺžime životnosť zariadenia, ale aj predídeme zvýšeným výdavkom za kúrenie, či zvýšenej záťaži životného prostredia. Pre kotly platí, že pravidelne má byť kontrolovaný aj komín a táto povinnosť je rovnako zakotvená v zákone. Kontrolu komína vykonáva odborník. 

Príprava vykurovania nie je len o vykurovacej sústave.

Rovnako ako treba dbať na vykurovacie telesá, je potrebné myslieť aj na to, aby tepelná energia zbytočne neunikala. Stavba by mala byť zateplená s dôrazom na tesnenie okien. Pred sezónou sa odporúča skontrolovať stav okien a ich tesnenia, ktoré v prípade prasknutia, či iného poškodenia má byť vymenené. Ak vlastníte okná s dvojpolohovou kľučkou je možné ich dať do zimného režimu za pomoci dotiahnutia pántov, aby okná lepšie tesnili. 

Vykurovanie nie je len o užívaní si komfortu počas chladejších dní, ale aj o povinnostiach, ktoré ukladá zákon, ochrane majetku v prípade poistných udalostí a ochrane životného prostredia. Oproti tradičným formám vykurovania dnes máme k dispozícií aj inovatívne technológie ako sú fotovoltika, či tepelná čerpadlá, ktoré majú vlastné pravidlá kontroly, ale nepredstavujú takú časovú záťaž ako napr. plyn  a elektrina, nehovoriac o tom, že dokážu čerpať energiu z  obnoviteľných zdrojov, čím klesajú mesačné výdavky domácností, ale aj firiem.