Ako sa vyhnúť problémom s dýchaním vďaka rekuperácii?

Náš každodenný život sa skladá z mnohých činností. To, že máme vykonať nejaký úkon si uvedomuje a premýšľame o tom, avšak popri tom všetko, naše telo vykonáva množstvo aktivít, ktoré berieme ako automatické.

Dýchanie je základný proces, ktorý vykonáva každý jeden z nás a je nevyhnutný pre život a správne fungovanie buniek a celého organizmu. Príjem čistého vzduchu je dôležitou témou, nakoľko sme neustále vystavovaní znečisteniu v podobe priemyselných splodín napr. z automobilov či fabrík, čomu žiaľ úplne uniknúť nevieme. Ďalším problémom pre správne fungovanie dýchacej sústavy sú rôzne respiračné ochorenia ako napr. astma, či chronická obštrukcia pľúc.

Vetranie v domoch a bytoch je súčasťou celkového zdravia.

Najväčšiu časť dňa trávime vo svojich domovoch, kde sa venujeme rodine, vlastným aktivitám a oddychujeme. Moderné byty a domy sú navrhnuté a rekonštruované tak, aby boli čo najviac energeticky efektívne – odolné materiály, zateplenie, silno tesniace okná, avšak pri tom všetkom nesmieme zabudnúť na dostatočnú výmenu vzduchu. V prípade nedostatočného vetrania dochádza nielen k zníženej kvalite prijatého kyslíka, ale hromadia sa v interiéri aj rôzne škodlivé látky, alergény a nadmerná vlhkosť, ktorá môže mať na svedomí tvorbu plesní, čo predstavuje zdravotné riziko.

Vetranie cez okno je obmedzené.

Najjednoduchší a beznákladový spôsob ako zabezpečiť výmenu vzduchu je otvoriť okno, či balkónové alebo terasové dvere. Existuje niekoľko rád, ako zefektívniť vetranie cez okno, ktoré sa týkajú najmä vonkajších podmienok.

  • V prípade veterného počasia otvoriť okná na oboch stranách domácnosti, aby vznikol prievan
  • Počas horúcich dní nechať okno čo najviac otvorené, aby dochádzalo k výmene tepla
  • V zimných mesiacoch vetrať krátkodobo, ale intenzívne

Tieto jednoduché rady človek pozná od nepamäti, no vplyvom výkyvov počasia a súčasnej doby môže aj táto bežná rutina spôsobovať problém. Mnohí ľudia neznesú prievan, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy, letá sú veľmi horúce a v „dusnom vzduchu“ sa nedá dobre dýchať, keď otvoríme okno, ešte väčšie teplo ide dnu ako von, nehovoriac o tom, že sme vystavení hluku a častokrát aj nepríjemnému zápachu a škodlivinám.

 

Rekuperácia – moderná technológia na vetranie budov.

Čerstvý vzduch v domácnosti podporuje psychickú pohodu, kvalitný spánok, pomáha predchádzať zdravotným problém a taktiež predstavuje vhodné prostredie pre ľudí trpiacich ochoreniami súvisiacich s dýchaním, ako je napr. astma. Rekuperácia je technológia vetrania novostavieb a rekonštruovaných budov, ktorej systém rozvodov zabezpečuje výmenu vzduchu v interiéri avšak bez jeho tepelnej straty, čím predstavuje energetickú úsporu nielen počas leta, ale aj zimy. Okrem toho sa dá vďaka špeciálnemu výmenníku zabezpečiť aj spätné získavanie vlhkosti, čo mnohí ocenia najmä v zimných mesiacoch.

Mechanické vetranie domácnosti v podobe centrálneho vetracieho systému má mnohé výhody:

  • Pravidelná výmena vydýchaného vzduchu
  • Čerstvý vzduch bez prievanu
  • V systéme sú zabudované jemné filtre, ktoré zachytávajú peľ a prachové častice
  • Automaticky odvádza pachy z domácnosti, ktoré vznikajú napr. pri varení
  • Zamedzuje tvorbe plesní
  • Energeticky úsporné riešenie

Rekuperačná jednotka má mnoho výhod, no tou najväčšou je zdravie celej rodiny a celková pohoda prostredia, v ktorom trávime najviac času. Vytvára  zdravšie a kvalitnejšie prostredie, pre všetkých členov rodiny, vrátané tých, ktorí majú rôzne alergie. Využitie moderných technológií predstavuje spôsob, ako si nastaviť ideálne prostredie pre kvalitný a spokojný život.