Ako vybrať klimatizáciu?

Zabezpečenie komfortu počas horúcich dní v domácnosti, ale aj kancelárii, je kľúčové k zachovaniu celkovej pohody a zdravia človeka. Potreba schladenia priestoru úzko súvisí s otázkou: „Ako vybrať tú správnu klimatizáciu?“.

Možností je viacero, avšak je potrebné myslieť na niekoľko dôležitých faktorov ako je napr. typ stavby, rozmery miestností,  spotreba energie, či citlivosť na prievan, aby sme sa vyhli nesprávnej investícii.

 

Klimatizácia bez vytvárania prievanu.

Najčastejšie využívanou formou chladenia vzduchu sú klimatizácie, ktoré sa inštalujú na stenu. Sú cenovo dostupné a majú praktický, čistý dizajn, ktorý zapadne do akéhokoľvek prostredia v domácnosti, či pracovných priestorov. Existuje niekoľko variant s rôznymi parametrami, no častokrát sa stretneme s problémom, ktorý súvisí s tlakom chladného vzduchu z klimatizačnej jednotky, ktorý môže zapríčiniť prechladnutie, či „seknutie“ napr. v krku.

Inovatívne riešenie predstavujú nástenné klimatizácie s technológiou WindFree, ktoré rovnomerne rozptyľujú vzduch bez pocitu priameho prúdenia chladu z jedného otvoru. Rada klimatizácii vzduchu WindFreeTM od renomovaného výrobcu elektroniky Samsung obsahuje hneď niekoľko benefitov:

  •         Pomalé prúdenie chladného vzduchu cez tisícky mikrootvorov, čo zabezpečuje ochladenie bez prievanu.
  •         Smart ovládanie, vďaka ktorému si regulujete teplotu, no zároveň sledujete spotrebu energií.
  •         Obsahuje umelú inteligenciu, ktorá analyzuje vaše zvyky, čím dokáže automaticky nastaviť komfortné prostredie.
  •         Jednotky majú aj funkciu vykurovania.
  •         Je možné ju napojiť na energiu z vlastnej fotovoltickej elektrárne a využívať prebytky počas slnečných dní.

 

 

 

Chlad môže vyžarovať aj povrch stropu.

Inovatívnou formou vytvárania komfortných podmienok počas horúcich dní je stropné chladenie za pomoci potrubia umiestneného v strope, ktoré poskytuje rovnomerné chladenie miestnosti bez pocitu prievanu.  Významným benefitom pre moderné domácnosti, či kancelárie je fakt, že nezasahuje do estetiky priestoru na rozdiel od nástenných klimatizačných jednotiek. 

             Pri hľadaní možností stropného vykurovania je potrebné poradiť sa s odborníkmi, nakoľko nie sú vhodné pre všetky priestory. Niektoré typy sú vhodné pre novostavby so železobetónovou stropnou doskou, iné sú vhodné aj pri rekonštrukciách, avšak s pevnou stropnou doskou vhodnou na použitie omietky. Možnosti sú aj v prípade ak sa uvažuje nad sadrokartónovými stropmi, či chladením veľkých priestorov, napr. priemyselných hál.

             Chladenie stropom ponúka niekoľko benefitov:

  •         Prúdenie chladného vzduchu bez prievanu.
  •         Možnosť nielen chladenia, ale aj vykurovania.
  •         V prípade železobetónového stropu  a pevného stropu vhodného na omietanie nie je potrubie viditeľné.
  •         Systém RAILFIX pre sadrokartónové stropy sa môže flexibilne prispôsobiť rozmiestneniu svietidiel.
  •         Za pomoci stropu je možné chladiť aj veľké priestory.

 

    

 

Prírodná energia pre potreby chladenia.

Faktorom, ktorý vstupuje do rozhodovania o tom, aký typ klimatizácie zvolíme, je aj miesto, oblasť, v ktorej žijeme. Okrem počtu horúcich dní v roku a priemernej teploty v závislosti od geografickej polohy, v určitých slovenských lokalitách, je možnosť využiť energiu podzemnej vody na ekologické formy chladenia. Sú to najmä oblasti Podunajskej nížiny, Považia a Pohronia, avšak mimo ochranných vodných pásiem.

Ak rozmýšľate nad touto ekologickou variantou, musí poloha domu spĺňať niekoľko podmienok, ako je napr. dve studne, vhodné zloženie podzemnej vody, či štrky v zemskom podloží. Je nutné poradiť sa s odborníkmi, ktorí na základe posudkov vytvoria rozbor vhodnosti takejto formy chladenia pre vašu domácnosť, či pracovné prostredie.

Inovácie a technológie intenzívne vstupujú aj do foriem chladenia domácností, ktorých nájdeme na trhu hneď niekoľko. Je dôležité, aby sme vybrali typ klimatizácie, ktorá vyhovuje našim požiadavkám z hľadiska priestoru, spotreby energií, hlučnosti, vplyvu na zdravie človeka či využitie moderných technológií. V prípade ak neviete, ktorý typ je vhodný pre vašu domácnosť či kanceláriu, obráťte sa na odborníka, ktorý vám ukáže formy chladenia „na mieru“.