Čo je to rekuperácia vzduchu a prečo je dôležitá?

Každý priestor v ktorom trávime určitú časť dňa si vyžaduje tú správnu atmosféru na to, aby sa človek v ňom cítil príjemne. Či už je to pracovisko, alebo domácnosť, je pre nás bežnou rutinou napr. to, že vzniknutý neporiadok si za sebou poupratujeme, umyjeme špinavé riady a odložíme veci tam, odkiaľ sme ich zobrali. Je dokázané, že upravené a čisté prostredie priamo vplýva na pozitívne naladenie človeka.

Interiér nemá byť len komfortný, na pohľad príjemný, ale aj zdravý.

 

Počas dňa, ale aj noci dochádza  v interiéri k hromadeniu prvkov, ktoré niekedy nie sú viditeľné, ale ich prítomnosť je bežná. Do priestorov prenikajú rôzne pele, baktérie, prach, hromadí sa tu oxid uhličitý, nepríjemné pachy a nadmerná vlhkosť. V tomto prípade je vždy prvým riešením otvoriť okno a všetko poriadne vyvetrať. Je to najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť týchto nepríjemných spoločníkov, no nie vždy je vetranie oknom také efektívne, ako by sme si predstavovali.

Vetranie oknom je závislé od vonkajších podmienok.

Prievan, hluk a splodiny z ulice, príliš dusné počasie, či veľký chlad v zime, sú faktory, ktoré priamo zasahujú do toho, akým spôsobom vyriešime výmenu vzduchu v domácnosti. Moderné pracoviská a domácnosti vďaka rekuperácii vzduchu, dokážu regulovať zdravé prostredie v interiéri bez toho, aby tento proces narušili negatívne vonkajšie vplyvy.

Rekuperácia je mechanické vetranie domácnosti za pomoci centrálnej jednotky.

Moderná technológia vetrania budov je určená pre moderné novostavby a zrekonštruované stavby. Má podobu centrálneho vetracieho systému, ktorý nielenže udržuje čerstvý vzduch v interiéri, ale dokáže aj spätne získať tepelnú energiu, ktorou reguluje odovzdaný vzduch. Vďaka špeciálnemu výmenníku je dokonca možné nielen spätne získavať tepelnú energiu, ale aj vlhkosť, čo mnohí ocenia najmä v zimných mesiacoch, keď v dôsledku kúrenia vzniká suchý vzduch.

Výhody rekuperácie:

  • Pravidelná výmena vydýchaného vzduchu
  • Spätné získavanie tepla a vlhkosti
  • Vplyv na zdravie človeka – psychická pohoda, zdravý spánok
  • Obsahuje jemné filtre, ktoré zachytia nečistoty a peľ, čo predstavuje úľavu pre alergikov
  • Úspora na vykurovaní a chladení
  • Zamedzenie tvorbe plesní

Zdravé a príjemné prostredie sú vlastnosti, ktoré by mal mať každý jeden interiér bez ohľadu na to, či sa jedná o pracovisko, alebo domáce prostredie. Je preto dôležité dbať na to, aby bolo v poriadku nielen to, čo je viditeľné, ale aj to, čo síce nevidíme, no je základom pre všetky naše životné funkcie – dýchanie. Vďaka moderným technológiám v podobe rekuperácii vzduchu zabezpečíte vhodné prostredie pre všetkých bez akéhokoľvek obmedzenia súvisiaceho s premenlivými vonkajšími podmienkami.

Hľadáte riešenie vetrania pre váš interiér?

Zdravé prostredie si podľa nás zaslúži každý. Nechajte si poradiť od našich špecialistov.