Ktoré vykurovanie je najlacnejšie?

Vykurovacia sezóna trvá väčšiu roka a jej dĺžka je priamo závislá od vonkajších podmienok. V prípade chladnejšieho počasia sa kúri už od septembra až do mája, čo predstavuje zvýšené náklady pre domácnosti, ale aj firmy. Pri kúpe nehnuteľnosti, či pri jej prenájme je dôležité brať do úvahy náklady spojené s vykurovaním, nakoľko predstavujú veľkú časť preddavkových platieb. To, koľko zaplatíme závisí od individuálnych preferencií nastavenia vnútornej teploty, typu stavby a najmä typu vykurovania.

Zvýšeným nákladom na vykurovanie je možné predchádzať.

Platby za kúrenie sú rôzne, no pre niektoré domácnosti môžu predstavovať pri ročnom zúčtovaní nepríjemné prekvapenie. Počas celého roka sme platcami preddavkových faktúr, ktoré sú individuálne nastavené podľa typu energie využívanej na kúrenie, ohrev vody, varenie a počtu osôb v domácnosti, no aj to neznamená, že pri zúčtovaní nepríde nedoplatok vo výške stoviek EUR. Je potrebné uvedomelo pristupovať k vykurovacej sezóne a to nielen z hľadiska ekonomického, ale aj vo vzťahu k životnému prostrediu.

Ceny energií potrebných na kúrenie sa neustále menia.

Pri zabezpečovaní nehnuteľnosti je potrebné myslieť na typ vykurovacieho systému, ktorý môžeme ovplyvniť najmä v prípade výstavby vlastného domu, či komplexnej prerábke staršej stavby. V posledných rokoch sa ceny energií menia, pričom evidentné to má byť najmä v roku 2025, nakoľko Slovenská vláda už nebude dotovať ceny energií pre domácnosti tak, ako to bolo doteraz.

Možnosti ako vykurovať interiér:

  • Plynové kúrenie – využívané je najväčšou časťou slovenských domácností. Okrem domácností sa plyn využíva aj na varenie a ohrev vody. Predpokladom pre rok 2025 je nárast mesačných výdavkov až o 38 EUR. Modernou možnosťou pri výbere plynového kotla je zakúpenie plynového hybridného zariadenia, ktoré dokáže fungovať na rôzne druhy energie a tým pádom je energeticky úspornejšie. 
  • Elektrické kúrenie – predpoklad pre rok 2025 je, že cena elektrickej energie zostane približne rovnaká ako v roku 2024.
  • Kúrenie na pevné palivo – najčastejšie využívaným pevným palivom je drevo, ktorého cena za meter kubický sa odvíja najmä od potrebného množstva a typu spracovania dodávaného dreva, pričom sa môže vyšplhať aj na sumu 100 EUR za meter kubický. Jedným z cieľov Plánu obnovy je znížiť počet domácnosti, ktoré využívajú pevné palivo v dôsledku znečisťovania životného prostredia.
  • Tepelné čerpadlá – moderná technológia, ktorá na vykurovanie berie energiu z prírody. Na svoj chod spotrebuje minimum elektrickej energie a predstavuje veľkú úsporu pre domácnosti na vykurovanie. 
  • Fotovoltika – moderné fotovoltické panely premieňajú slnečnú energiu na elektrickú energiu, vďaka čomu domácnosť dokáže nielen kúriť, ale aj zabezpečovať chod spotrebičov vlastnou energiou.

Moderné technológie značne znížia výdavky spojené s vykurovacou sezónou. 

Jasná odpoveď na to, ktoré vykurovanie je najlacnejšie neexistuje, pretože úspora financií je závislá najmä od správania spotrebiteľa, typu stavby a typu vykurovacieho telesa. 

Aby kúrenie bolo efektívne, bez nadmerného zaťaženia rodinného rozpočtu, a zároveň šetrné voči životnému prostrediu je potrebné dodržiavať:

  • Neprekurovať miestnosti
  • Využívať v domácnosti termostat alebo termostatické hlavice na radiátoroch
  • V prípade krátkodobej zmeny teploty nevypínať kúrenie, ale ho nechať temperovať
  • Nezakrývať radiátori oblečením, závesmi, či nábytkom
  • Vykonávať pravidelnú revíziu kotla
  • Zatepliť stavbu
  • Kontrolovať tesnenie okien

V prípade inovatívnych technológií sa výdavky na kúrenie môžu nielen čiastočne šetriť, ale značne zredukovať, nakoľko využitím obnoviteľných zdrojov ako je slnečná energia, či energia zo zeme sa stavba bude zásobovať vlastnou energiou. Či už sa rozhodnete pre tepelné čerpadlo, či vlastnú fotovoltickú elektráreň je potrebné sa poradiť s odborníkom, ktorý vytvorí ponuku na mieru, podľa individuálnych podmienok stavby.