Revízia kotla pred vykurovacou sezónou

Potreba regulácie teploty v domácnosti je spojená najmä s chladnejšími mesiacmi, s príchodom vykurovacej sezóny. Vykurovanie však nie je len otázkou  obdobia zimy od decembra do marca, ale už s príchodom jesene začínajú domácnosti vykurovať interiér v dôsledku poklesu teploty najmä vo večerných a nočných hodinách. Najväčšiu spotrebu energií na vykurovanie majú domácnosti najmä v severnejších oblastiach, horách, či dolinách.

Centrálne vykurovanie tepelnými rozvodmi využíva väčšina obyvateľstva Slovenska

Pozostatkom socialistickej éry na našom území sú panelové sídliská, kde sa dnes sústreďuje takmer 40% slovenského obyvateľstva. Väčšina z nich má vykurovanie zabezpečené formou centrálneho rozvodu tepla (ak si nevybudovali vlastnú kotolňu), ktoré zabezpečuje dodávateľ, čiže je to veľmi pohodlné, pretože obyvateľ takéhoto bytu si nastavuje len teplotu za pomoci regulátora na radiátore. Technický stav rozvodných staníc tepla, rozvodov, či revízie, má na starosti dodávateľ.
Centrálne vykurovanie však má svoje negatíva súvisiace so začiatkom a koncom vykurovacieho obdobia. Oficiálne je začiatok vykurovania 1. septembra, avšak nie je to automatické, ale súvisí to s vonkajšími podmienkami. Teplota musí klesnúť dva po sebe idúce dni pod 13 stupňov Celzia (meria sa v tieni o 7,OO hod., 14, 00 hod. a 21,00 hod.) a podľa predpovede sa neočakáva zvýšenie dennej teploty na nasledujúce dni nad 13 stupňov Celzia. Taktiež vykurovanie môže byť kedykoľvek prerušené ak dva po sebe idúce dni dosiahli teplotu vonkajšieho prostredia viac ako 13. stupňov Celzia a v najbližších dňoch sa neočakáva zmena. V prípade ak by niekto mal záujem o dokurovanie mimo oficiálneho začiatku centrálnej dodávky tepla, musel by si vytvoriť individuálnu zazmluvnenú dohodu s dodávateľom.

Revíziu vlastných kotlov môže vykonať len certifikovaná osoba

V súčasnej dobe nielen vlastníci domov, ale aj nových bytov majú vlastný kotol, ktorý individuálne zabezpečuje vykurovanie (vo väčšine spojené aj s ohrevom vody), vďaka čomu si majitelia regulujú prevádzku vykurovacieho zariadenia tak, ako chcú a kúriť môžu kedykoľvek. Okrem užívania si komfortných vnútorných podmienok, však majú zodpovednosť za chod kotla a vykurovacej sústavy. Zákon stanovuje revízie kotlov a vykurovacích zariadení v pravidelných intervaloch podľa typu (výkonu) zariadenia a zdroja, z ktorého produkuje teplo.

Zákon č. 17 / 2007 Z.z.. – Zákon o pravidelnej kontrole kotlov, vykurovacích sústav a klimatizačných systémov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, stanovuje:

Zdroj: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2007-17

 

Revízia a kontrola kotla sú dva odlišné úkony

Zákon stanovuje niekoľkoročné intervaly revízie rôznych vykurovacích zariadení, čomu sa mnohí potešia, no na druhej strane revízia znamená zisťovanie, či kotol spĺňa zákonom stanovené podmienky, ale jeho kontrola má byť pravidelná – každoročná. Kontrola sa zameriava na funkčnosť a priechodnosť jednotlivých častí, čistenie kotla a pod. Kontrola by mala prebehnúť každý rok po ukončení / pred začatím vykurovacej sezóny. Okrem kontroly kotla je potrebné pravidelne kontrolovať aj komín.
Revíziu môže vykonávať len certifikovaný technik, ktorý vydáva osvedčenie o spôsobilosti prevádzky zariadenia, čo je dôležité z hľadiska bezpečnosti, zdravia a možných vzniknutých poistných udalostí.

 

Plynový kotol je obľúbeným riešením pre domácnosti.

Pri zaobstarávaní si zdroja kúrenia v domoch a bytoch sa stal obľúbeným plynový kotol, ktorý je kompaktný, nevytvára neporiadok (ako napr. sadze pri tuhom palive) a ľahko regulovateľný. Vyžaduje si pravidelnú každoročnú kontrolu, nakoľko tu prebieha spaľovací proces a pri stovkách hodín jeho aktívnej činnosti za rok sa opotrebovávajú súčiastky, čo môže spôsobiť nedokonalé spaľovanie, ktoré zaťažuje životné prostredie a spotrebúva nadpriemer plynu. Vyššia energetická spotreba vedie k zaťaženiu rodinných financií v dôsledku zvýšených cien plynu. Pri plynových kotloch v domácnostiach platí, že revízia má byť vykonaná raz za 3 roky, avšak kontrola má byť každoročná, po ukončení / pred začatím vykurovacej sezóny.

Pravidelná revízia kotlov je dôležitá nielen preto, lebo túto povinnosť ukladá zákon, ale najmä z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia človeka a životného prostredia. Popri dávno zaužívaných formách kúrenia ako tuhé palivo či plyn, však netreba zabúdať aj na alternatívne zdroje energie, ktoré dokážu vykurovať stavby z obnoviteľných zdrojov, ako je napr. slnečná energia (fotovoltika), čím nepoškodzujú životné prostredie, šetria financie a vzniknutú energiu dokážu použiť nielen na kúrenie, ale aj na chod spotrebičov v domácnosti.