Náklady na klimatizáciu. S čím počítať?

Dnes sa klimatizácia stáva bežnou súčasťou domácnosti, dokonca by sme ju mohli zaradiť medzi spotrebiče, ktoré jednoducho do domácnosti patria. Pred rokmi však takáto situácia na Slovensku nebola a klimatizačné jednotky boli skôr záležitosťami západných a južných oblastí krajiny, kde letné teploty stúpali do vyšších čísel. Čoraz intenzívnejšie pociťujeme klimatické zmeny súvisiace s teplotnými výkyvmi, ktoré postihujú aj severnejšie oblasti, nehovoriac o tom, že Slovensko musí čeliť teplotám, ktoré by sme si predstavovali niekde pri Stredozemnom mori.

 

Chladenie nie je len pre komfort, ale aj pre zdravie. 

Stúpajúce teploty spôsobujú záťaž pre vykonávanie bežných činností, pretože rozpálený interiér má dopad na zdravotný stav človeka. Keď je dlhodobo horúce, až tropické počasie, nie sú zrážky, bezvetrie a k tomu tropické noci, problém s fyzickým stavom (ťažké dýchanie, nadmerné potenie, dehydratácia) majú aj zdraví, mladí ľudia, nehovoriac o dopade na starších, malé deti, tehotné ženy, atď. 

 

 

Poznáme niekoľko tipov, ako si schladiť interiér, no zatiahnuť závesy, či “vetrať” horúci nehybný vzduch, nepomôžu v návaloch horúčavy. Okrem toho, nielen vonkajšie podmienky, ale aj domáce spotrebiče produkujú teplo, ktoré sa kumuluje v interiéri. Riešením sú moderné technológie v podobe klimatizačných jednotiek, či stropného chladenia, ktoré vytvoria harmonické prostredie aj počas extrémnych dní. 

 

Klimatizácia nemusí byť strašiakom pre financie.

Potreba klimatizácie rastie, no mnoho ľudí má neustále obavy z jej veľkej energetickej záťaže pre domácnosť a s tým spojené vysoké výdavky. Rozhodnutie zaobstarať si chladenie do domácnosti, či pracovného priestoru je spojené s vedomím zvýšených nákladov, no treba povedať, že vôbec to nemusí byť také hrozivé. To, akým spôsobom klimatizácia zasiahne do výdavkov závisí najmä od toho, aký produkt zakúpime.

 

Tipy, ako ušetriť na nákladoch za klimatizáciu:

 

  • Poraďte sa s odborníkom – pre správny výber klimatizácie je vhodné posúdenie viacerých faktorov. Napr. veľkosť priestoru potrebného na chladenie, typ stavby, typ stropu stavby (v prípade stropného chladenia), možnosti využitia podzemných vôd a pod. Vyhnete sa tak kúpe, ktorá možno vyzerá ako výhodná, no v konečnom dôsledku nevhodná. 
  • Vyberte si kvalitné a energeticky úsporné modely – inovatívne technológie ponúkajú možnosti kvalitne a úsporne chladiť. Vďaka využívaniu smart technológií, dokážete cez aplikáciu udržať  vhodné prostredie, a zároveň kontrolovať spotrebu energií. Tieto modely sú cenovo náročnejšie, avšak investícia sa z dlhodobého hľadiska šetrenia energií oplatí. 
  • Využívajte alternatívne zdroje energie – elektrická energia potrebná na pohon klimatizácie sa dá získať aj z obnoviteľných zdrojov. Možnosťou je napr . chladiť zo slnečných prebytkov z fotovoltických panelov, alebo pasívne chladiť energiou z podzemných vôd (v určitých oblastiach Slovenska). O možnostiach využitia alternatívnych zdrojov sa poraďte s odborníkom. 
  • Nastavte si správnu vnútornú teplotu – nastavenie teploty na chladiacej jednotke je individuálne, no pre zachovanie zdravia by sa mali dodržiavať určité pravidlá. Tým najhlavnejším je, že pocitová teplota počas prechodu z vnútorného do vonkajšieho prostredia (alebo naopak) nemá spôsobiť pre telo šok. Všeobecne vnútorná teplota by mala byť cca o 7 stupňov Celzia nižšia než vonkajšia. Správnym chladením ušetríte energie, no najmä svoje zdravie. 
  • Pravidelná údržba – je potrebné pravidelne udržiavať klimatizáciu čistú, príp. meniť filtre.Vďaka pravidelnému servisu vydrží dlhšie, bude účinejšia a energeticky úspornejšia. 

 

Pri zaobstaraní chladiacej jednotky musíme počítať s nákladmi, ktoré súvisia  nielen so samotnou technickou jednotkou, ale aj s montážou, servisom a zvýšením nákladov na prevádzku domácnosti, či pracovného prostredia. Každý človek má vlastné nároky, každá stavba má vlastné parametre, preto je najlepším spôsobom poradiť sa s odborníkom, aby kúpa bola kvalitná, energeticky šetrná, dokonca s možnosťou využitia obnoviteľných zdrojov energie. 

Chýba vám klimatizácia v domácnosti? Napíšte nám.

Vyberte si správny spôsob chladenia pre vaše priestory z našich služieb. Radi vám poradíme a vyberieme najvhodnejšie riešenie pre vás.