Servis klimatizácie po lete 2024

Pred pár rokmi bola klimatizácia v domácnosti skôr prepychom ako bežnou záležitosťou, no v súčasnosti sa situácia mení najmä v dôsledku zmeny vonkajších podmienok vplyvom otepľovania. Horúce letá dosahujú teplotné hranice porovnateľné s dovolenkovými destináciami, a tak čoraz viac ľudí siaha po rôznych možnostiach chladenia, ktoré sa stávajú v mnohých prípadoch nutnosťou. Rozhorúčená domácnosť neprospieva najmä malým deťom, ľuďom s rôznymi ochoreniami, či starším. 

Dopyt po klimatizačných zariadeniach medziročne vzrástol o 20 až 30 %

To, čo nedokáže vychladiť otvorené okno, či ventilátor, dokáže schladiť stropné chladenie, či nástenná klimatizačná jednotka. Rozlišujú sa najmä v mieste inštalácie, zložitosťou umiestnenia a potrebnými investíciami súvisiacimi s ich inštaláciou. Aj napriek tomu, že stropné chladenie je mimoriadne efektívne, nezasahuje do interiéru, jeho prevádzka je šetrnejšia k peňaženke, vytvára zdravšie prostredie a dokáže aj vykurovať, číslom jedna u spotrebiteľov sú práve nástenné jednotky, najmä z dôvodu prvotných investícií do zariadenia. Klimatizácie dokážu rovnako chladiť ako aj kúriť, avšak je potrebné myslieť nato, že potrebujú pravidelnú údržbu, aby ich fungovanie bolo správne.

 

Servis klimatizácie má vykonávať len odborník

V prípade ak používame klimatizáciu na chladenie počas leta, servis by mal byť vykonaný raz ročne. Nakoľko však klimatizácia dokáže aj kúriť a je predpoklad, že bude použitá aj počas zimných mesiacov, je potrebné urobiť servis aj pred začatím vykurovania, to znamená, že odborník by mal prehliadnuť zariadenie dvakrát ročne. Dodržiavanie kontrol je dôležité z hľadiska správnej funkcie a životnosti zariadenia, zdravia človeka, nákladov na fungovanie a životného prostredia.

 

Vnútorná aj vonkajšia jednotka klimatizácie by mala byť po lete skontrolovaná

Servis klimatizácie vykonávajú odborníci, pričom tento úkon nepredstavuje časovú, či priestorovú záťaž pre rodinu. Privolaný technik v prvom rade vizuálne skontroluje montovanú jednotku a následne prejde k jej čisteniu. Je nevyhnutné pravidelne kontrolovať stav vnútorných filtrov, cez ktoré vzduch do miestnosti prechádza a za ich pomoci sa čistí od nečisôt, prachu a peľu. Tento úkon je veľmi dôležitý pre zdravé prostredie v interiéri, obzvlášť ak sa v domácnosti nachádzajú alergici, astmatici, malé deti, či starší ľudia. V prípade ak sa toto čistenie neuskutočňuje, hromadia sa tu baktérie a vzniká vlhkosť, ktorá je vhodným prostredím pre vznik plesní. Okrem spomínaných filtrov sa klimatizácia dezinfikuje, kontroluje sa kondenzátor, výparník, ventilátor, čerpadlo, kompresor, termostat, chladivo a tlak v systéme. 

 

Odborník musí skontrolovať klimatizáciu aj v prípade zmien v jej fungovaní

Stáva sa, že klimatizácia počas svojho fungovania zmení svoje správania alebo sa mechanicky poškodí. V tomto prípade je potrebné kontaktovať servisného technika aj napriek tomu, že ešte nie je koniec letnej, či zimnej sezóny, aby zabezpečil zdravý chod zariadenia bez negatívneho dopadu na spotrebu energií (zariadenie, ktoré nefunguje správne môže mať zvýšený odber elektrickej energie).

Kedy kontaktovať servis:

  • Klimatizácia vydáva zvláštne zvuky
  • Jednotka nedokáže udržať nastavenú teplotu
  • Počas chladenia z nej prúdi teplý vzduch
  • Z klimatizácie kvapká kvapalina
  • Po spustení zapácha

Aby klimatizácia dokázala vytvoriť komfortné a zdravé prostredie pre celú rodinu, či firemné prostredie, je potrebné, aby bola pravidelne kontrolovaná a servisovaná odborníkmi, vďaka čomu aj samotné zariadenie predĺži svoju životnosť. Aj napriek tomu, že nástenné jednotky sú najobľúbenejšou formou technologického chladenia, do popredia sa dostáva stropné chladenie a kúrenie, ktoré má vďaka inovatívnosti mnoho benefitov. Jedným z nich je aj fakt, že servis dvakrát ročne nepotrebuje.